Bezglutenowe kruche ze śliwkami

Wielkość foremki ok 30x20x5 cm

Składniki:
Ciasto baza
200 g mąki gryczanej,
200 g mąki ryżowej,
150 g margaryny Alsan
50 g cukru brązowego
30 ml soku z cytryny,
15 ml wody,
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Najpierw mieszamy cukier , wodę i sok z cytryny. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy  i zagniatamy ciasto.
1-1,5 kg śliwek, umytych, pozbawionych pestek, podzielonych na połówki.

Posypka
50 g margaryny Alsan,
50 g cukru,
50 g mąki ryżowej,
50 g mąki gryczanej,
15 ml soku z cytryny lub wody, 
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
Wszystkie składniki mieszamy, aż do momentu utworzenia się posypki.

Wałkujemy ciasto bazę do grubości 6-8 mm, wkładamy do foremki i docinamy do jej dna. Pozostałość ciasta pozostawiamy na boku (użyjemy je na paski dekoracyjne)
Wykładamy równomiernie obrane śliwki. Zasypujemy posypką i delikatnie dociskamy. Na koniec rozwałkowujemy pozostałą części ciasta do grubości 6 mm, tniemy na długie paski i wykładamy  na wierzchu posypki. Na koniec delikatnie dociskamy.
Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180-200 C.

* Ciasto dobrze polać delikatnie alternatywą jogurtu waniliowego.