Torcik jabłkowo - kremowy

Cecha: 

Składniki suche:

300 g mąki pszennej typ 550,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
80-100 g cukru trzcinowego,
20 g cukru waniliowego,
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka sody,
1 płaska łyżeczka soli,
1 barwnik spożywczy pomarańczowy (można pominąć),

Składniki mokre:
250 ml alternatywy mleka (sojowego),
160 ml oleju rzepakowego,
2 łyżki octu.

Składniki na masę z jabłek:
7-9 sztuk jabłek (najlepiej Szara Reneta),
ok. 5 g agaru,
1 cytryna.
Jabłka myjemy i obieramy ze skórek. Kroimy je w kostkę i przesmażamy. Kiedy zrobią się miękkie blendujemy na jednolitą masę i ponownie podgrzewamy ciągle mieszając. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i wlewamy rozrobiony z gorącą wodą agar. Gotujemy jeszcze kilka minut.

Składniki na krem:
80g - 2 budynie waniliowe niesłodzonego,
1,5 szklanki alternatywy mleka sojowego,
2-3 łyżeczki cukru trzcinowego,
250 g wegańskiego mascarpone lub ok. 2/3 kostki margaryny Alsan,
Ugotowany budyń, który musi być gęsty łączymy z mascarpone lub kostką margaryny na jednolitą masę.

Składniki na polewę czekoladową:
200 g gorzkiej czekolady,
3 łyżki margaryny Alsan lub oleju kokosowego.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Składniki mokre mieszamy ze sobą najlepiej mikserem i odstawiamy na 5-10 minut. Składniki suche również łączymy ze sobą, pamiętając o przesianiu przez sitko mąki tak, aby nabrała powietrza. Wszystkie składniki mokre i suche łączymy w całość energicznie mieszając łyżką. Czynność wykonujemy szybko i krótko. Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku około 40-45 minut. Po ostygnięciu kroimy ciasto na 2 części, delikatnie brzegi zwilżamy wodą z sokiem z cytryny, przekładamy masą jabłkową, później kremową i na koniec wszystko polewamy gorzką czekoladą.

Wegańskie zakupy na