Falafele w sosie chrzanowym

Składniki:
350-400 g ciecierzycy.
Ciecierzycę namoczoną na całą noc w zimnej wodzie odcedzamy i płuczemy kilka razy. Następnie mielimy ją w maszynce. (Ważne, by użyć maszynki do mielenia, a nie blendera!). Następnie dzielimy ją na trzy równe części przekładając do miseczek.

Falafel z batatem (pierwsza miseczka):
1-2 szt. cebuli (1 duża lub 2 małe),
2 ząbki czosnku,
1 batat,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
sól, pieprz, chili,
olej do smażenia. 
Falafel ze szpinakiem i pieczarkami (druga miseczka):
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
2 garści świeżego, posiekanego szpinaku,
3-4 średnie, obrane ze skórki i posiekane drobno pieczarki,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Falafel z burakiem i kolendrą (trzecia miseczka):
1-2 buraki starte na drobnych oczkach na tarce,
1 czubata łyżeczka kolendry w ziarenkach zmielonych w moździerzu,
1 płaska łyżeczka ziarenek kminku,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, pieprz, sól, chili,
olej do smażenia.

Składniki na sos:
4-5 łyżek chrzanu,
1-2 łyżki majonezu,
60 ml śmietanki sojowej,
uzupełnić wodą  i doprawić w/g uznania.

Przygotowanie:

Do pierwszej miseczki wrzucamy podane wyżej składniki doprawiamy do smaku i smażymy na oleju. Podobnie robimy w drugiej i trzeciej miseczce.
*Falafele bardzo dobrze smakują podane z rukolą polaną sosem balsamicznym oraz sosami chrzanowymi.

Wegańskie zakupy na