Kluseczki buraczane.

Składniki:

300 g ugotowanych  i przepuszczonych przez praskę ziemniaków,
200-250 g ugotowanych i zblendowanych buraków,
2 łyżki mąki ryżowej,
1 łyżka mąki kokosowej,
mąka ziemniaczana (pozostała część),
przyprawy: sól, pieprz,
1/2 kostki wędzonego tofu,
natka zielonej pietruszki,
prażone pestki dyni do posypania.

Składniki na sos:

3-4 łyżki oliwy z oliwek,
1 garść zielonego świeżego szpinaku,
kilka listków świeżej bazylii,
1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku,
2-3 łyżki dowolnego masła orzechowego, lub orzechów,
przyprawy: sól, pieprz, chili.

Przygotowanie:

Ziemniaki i buraki łączymy razem w miseczce. Wyciągamy 1/4 część robiąc miejsce na mąki - ryżową, kokosową i ziemniaczaną. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie formujemy kluski i gotujemy w lekko osolonej wodzie. 
Sos przygotowujemy w blenderze kielichowym łącząc powoli wszystkie składniki ze sobą i doprawiamy. Jeżeli zachodzi taka konieczność można dodać odrobinę wody.
Na patelni podsmażamy pokrojone w drobną kostkę tofu wędzone - tworząc skwarki.
Gotowe kluseczki polewamy sosem, uprażonymi pestkami dyni, tofu i posiekaną natką pietruszki.

Wegańskie zakupy na