Kurki i purée z jarmużem

Składniki:

500 g kurek,
1-2 cebule,
500 g ziemniaków,
100 g jarmużu,
50 ml śmietanki Cocomas lub innej,
olej do smażenia,
1 gałązka zielonej natki selera,
przyprawy: sól, pieprz, 4 listki laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, szczypta chili, kurkumy, tymianek, majeranek, ok. 20-30 ml sosu Tamari.

Przygotowanie:

Purée: ziemniaki bardzo dokładnie myjemy i gotujemy wraz z dodatkiem soli w skórkach. Na patelni z dodatkiem wody dusimy jarmuż, z którego wcześniej trzeba usunąć twarde łodygi. Kiedy ziemniaki i jarmuż są już gotowe łączymy je razem i blendujemy. 
Kurki: drobno pokrojoną cebulę smażymy na patelni do momentu, aż się zarumieni. Dodajemy do niej dokładnie umyte i pokrojone kurki. Wrzucamy wszystkie przyprawy i dusimy około 15-20 minut. Kiedy kurki są już gotowe dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy.

 

Wegańskie zakupy na