Makaron z bakłażanem

Makaron z bakłażanem

Czas przygotowania: 15 min. Porcja na 3-4 osoby.

Składniki:

Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. 

Na podgrzany olej  dodajemy przyprawę curry i delikatnie podmażamy (5-10 sekund lub dłużej w zależności, jak gorący jest olej). Dodajemy  pokrojony w kostkę bakłażan (kostki około 1-1,5 cm), sos Tamari i trochę wody (ok. 1/3 szklanki), a następnie mieszamy. Przykrywamy i dusimy przez około 10-15 minut  i w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Bakłażan powinien być miękki, a woda odparowana.  Na koniec mieszamy z ugotowanym makaronem. W razie potrzeby, dodajemy sos sojowy Tamari, żeby uzyskąć włąściwy poziom soli. :)

Do tak przygotowanego makaronu z bakłażanem bardzo dobrze pasuje mizeria z ogórków, z koperkiem, solą, pieprzem i śmietanką kokosową.