Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Składniki:

400-500 g spaghetti,
100-150 ml oliwy z oliwek,
5 ząbków czosnku,
1/2 lub 1/3 papryczka chili,
2 łyżeczki czosnku w granulkach,
pęczek zielonej pietruszki,
2-3 gałązki świeżego rozmarynu,
2 listki laurowe,
kilka pomidorków koktajlowych,
alternatywa sera do posypania,
przyprawy: pieprz, sól,

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al-dente. Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek, którą na najmniejszym płomieniu podgrzewamy, dodajemy zgnieciony i rozdrobniony czosnek, pokrojoną papryczkę chili, listek laurowy i na koniec gałązki rozmarynu. Wszystko podgrzewamy, ale nie smażymy, tak mniej więcej około 10 minut. Następnie wrzucamy na patelnie ugotowany makaron, dodajemy około 2 łyżeczek czosnku w granulkach i mieszamy. Doprawiamy, jeżeli istnieje taka potrzeba, zwiększamy płomień i po około 2-3 minutach dodajemy posiekaną pietruszkę. Gotowe danie posypujemy alternatywą sera i pomidorkami koktajlowymi.

* Pomidorki koktajlowe można również dodać wcześniej na patelni.
* Ważne: składniki na patelni podgrzewamy, nie smażymy, tak by aromat z nich się wydobył.

 

Wegańskie zakupy na