Jarzynowa

Składniki:

4-5 marchewek,
1-2 pietruszki,
1/2 selera,
2 ziemniaki,
4 ogórki kiszone,
1 cebula,
1/2 pora,
puszka kukurydzy,
puszka zielonego groszku,

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Podobnie ogórki kiszone i cebulę. Pora kroimy w krążki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą pamiętając o kukurydzy i groszku. Mieszamy, dodajemy majonez i na koniec ewentualnie doprawiamy.

Składniki na majonez:

1 szkl. alternatywy mleka sojowego bez cukru,
3 łyżki octu jabłkowego,
3 łyżki musztardy,
1/2 łyżeczki czarnej soli himalajskiej,
1/4 łyżeczki kurkumy,
biały pieprz,
ok. 3/4 szklanki oleju rzepakowego.

Wrzucamy wszystkie składniki do blendera kielichowego i delikatnie dolewamy olej, aż do momentu, kiedy majonez zgęstnieje. Ilość oleju jest orientacyjna.

Wegańskie zakupy na