Przejdź do treści
  • Znaleziono 233 przepisy

← Powrót

Ciasto z masą budyniową

Image
Ciasto z masą budyniową vegestyl
Ten wegański wypiek łączy w sobie delikatność francuskiego ciasta oraz gęstego, słodzonego budyniu. Jego jednym z głównych składników jest wegańska alternatywa do mascarpone lub margaryna, które utworzą aksamitną konsystencję. Urozmaicony jest świeżością roślinnego mleka i ukojeniem słodkiego cukru lub syropu. Nietuzinkowość deseru podkreślają gorzkie maliny, które dodają smaku i koloru.

Składniki:

gotowe ciasto francuskie,
2 sztuki niesłodzonego budyniu waniliowego,
2,5 szklanki mleka roślinnego,
2-4 płaskie łyżki cukru, ksylitolu lub dowolnego syropu,
1szt. wegańskiej alternatywy mascarpone lub ok. 1/2 wegańskiej margaryny,
garść mrożonych lub świeżych malin.

Przygotowanie:

Ciasto francuskie dzielimy na 2 części. Z jednej wykrawamy foremką dowolne kształty, natomiast z reszty ciasta formujemy paseczki i wykładamy nimi brzegi drugiej części ciasta. Tak przygotowany spód pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 -20 minut.
Budyń gotujemy z dodatkiem cukru, ksylitolu lub syropu. Dobrze, aby był gęsty. Czekamy, aż stanie się letni  i wtedy miksujemy, powoli dodając mascarpone lub margarynę. Gotową masę wykładamy na ciasto, przykrywamy wykrojonymi i upieczonymi dekoracjami, posypujemy mrożonymi malinami i cukrem pudrem z ksylitolu.

Więcej przepisów w tej kategorii

Ciasta i ciasteczka

Podobne przepisy