
Domowy makaron
Cecha:
Składniki na makaron domowy:
2 - 3 szklanki mąki pszennej typ 550,
ciepła woda,
2 - 4 łyżki oleju,
1 łyżka soli,
1 łyżeczka kurkumy.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę i dodać sól, kurkumę, wodę oraz olej. Stopniowo łączyć ze sobą składniki.
Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Podzielić na pół i kolejno rozwałkowywać na płaskie i cieniutkie placki, podsypując mąką. Każdy placek podzielić na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą. Zwinąć je w płaski rulon i pokroić.
Rozsypać kluski po stolnicy i poczekać, aż makaron przeschnie.
Zagotować i osolić wodę. Makaron gotować do czasu, aż będzie al dente.