
Ten przepis na tartę z malinami jest w 100% wegański. Wykorzystuje mąkę pszenno-razową, olej kokosowy, wegańską margarynę, siemię lniane oraz opcjonalnie wegańską alternatywę jogurtu. Wszystko zaprawione cynamonem lub wanilią i dosłodzone odrobiną cukru pudru lub ksylitolu. Właśnie taki zestaw składników to idealna propozycja dla osób na diecie wegańskiej ceniących sobie desery pełne zdrowia i smaku. Zwróć uwagę szczególnie na to, jak pod jasnym, chrupiącym wierzchem kryją się soczyste, aromatyczne maliny. Bez wyrzutów sumienia możesz sięgnąć po kolejną porcję. Ciesz się smakiem wegańskim do ostatniej kruszki!
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej typ 550,
1,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000,
2-3 łyżki oleju kokosowego w temperaturze pokojowej lub wegańskiej margaryny,
1 płaska łyżeczka soli,
1 cukier waniliowy lub cynamonowy (20-30g),
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
cukier puder lub zmielony ksylitol do posypania,
letnia woda,
2-3 łyżki wegańskiej alternatywy jogurtu (opcjonalnie).
*Owoce: maliny.
Mąkę pszenną razową można zastąpić również mieszanką zmielonych płatków: owsianych, żytnich, jęczmiennych.
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy. Olej kokosowy, jogurt i ewentualnie wodę dodajemy na koniec, zagniatając ciasto.
Kiedy będzie gotowe, należy je rozwałkować w kształcie koła i najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia cały czas obsypując wałek mąką.
Owoce układamy na środku, zostawiając puste brzegi ok. 3- 4 cm, które na koniec zawijamy do góry.
Ciasto przenosimy razem z papierem na blachę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
Osobiście lubię wykonywać tartę z mąk razowych. Używam minimalnej ilości cukru, zawsze można dosłodzić cukrem pudrem.
Dla tych, którzy lubią mocno zarumienione ciasto, polecam przykryć pod koniec pieczenia owoce papierem, aby się nie przypiekły.