Ciasto czekoladowe

Cecha: 

Składniki:

ok. 3 szklanek mąki pszennej,
ok. 2 szklanek alternatywy mleka (roślinnego),
3 łyżki kakao,
1 szklanka cukru trzcinowego,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki octu jabłkowego,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
1 łyżeczka soli,
olej kokosowy do wysmarowania foremki.

Składniki na masę:
300g powideł kwaskowych np. śliwkowych,
puszka mleczka kokosowego, schłodzonego 24h w lodówce,
40g cukru waniliowego.

* Ciasto można polać gorzką czekoladą rozrobioną z olejem kokosowym.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować i wylać do foremki wcześniej posmarowanej olejem kokosowym. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto kroimy poziomo na 2 części i przekładamy powidłami oraz gęstą zmiksowaną z cukrem waniliowym częścią mleczka kokosowego.

Wegańskie zakupy na