Ciasto z masą budyniową

Cecha: 

Składniki:

gotowe ciasto francuskie,
2 sztuki niesłodzonego budyniu waniliowego,
2,5 szklanki mleka roślinnego,
2-4 płaskie łyżki cukru, ksylitolu lub dowolnego syropu,
1szt. wegańskiej alternatywy mascarpone lub ok. 1/2 wegańskiej margaryny,
garść mrożonych lub świeżych malin. 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie dzielimy na 2 części. Z jednej wykrawamy foremką dowolne kształty, natomiast z reszty ciasta formujemy paseczki i wykładamy nimi brzegi drugiej części ciasta. Tak przygotowany spód pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 -20 minut.
Budyń gotujemy z dodatkiem cukru, ksylitolu lub syropu. Dobrze, aby był gęsty. Czekamy, aż stanie się letni  i wtedy miksujemy powoli dodając mascarpone lub margarynę. Gotową masę wykładamy na ciasto, przykrywamy wykrojonymi i upieczonymi dekoracjami, posypujemy mrożonymi malinami i cukrem pudrem z ksylitolu.

Wegańskie zakupy na