Prawie Napoleonka

Cecha: 

Składniki:

gotowe ciasto francuskie (dostępne w wegańskiej wersji w wielu sklepach),
2 sztuki niesłodzonego budyniu waniliowego,
ok. 2,5 szklanki mleka roślinnego,
2-4 płaskie łyżki ksylitolu lub cukru,
1 szt. wegańskiej alternatywy mascarpone lub ok. 1/2 wegańskiej margaryny (ok. 125g)
puder do posypania.

Przygotowanie:

Ciasto francuskie dzielimy na 2 części. Pieczemy rozłożone na płasko w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 -20 minut.
Budyń gotujemy z dodatkiem cukru, ksylitolu lub syropu. Musi być dość gęsty. Czekamy, aż stanie się letni  i wtedy miksujemy powoli dodając mascarpone lub margarynę. Gotową masę wykładamy na ciasto, przykrywamy drugą częścią ciasta francuskiego, posypujemy cukrem pudrem z ksylitolu. Błyskawiczny pomysł na pyszne ciasto. 

* Jeżeli używamy margaryny warto również dodać ze 2-3 łyżki gęstej śmietanki np. Cocomas. Osobiście polecam jednak mascarpone.

Wegańskie zakupy na