Sernik z nerkowców

Składniki na spód: 
100 g daktyli suszonych,
100 g migdałów ,
100 g wiórek kokosowych,
Wcześniej namoczone na całą noc daktyle i migdały blendujemy i dodajemy wiórki kokosowe. Masa powinna mieć ok. 5 mm. Wykładamy ją na spodzie foremki.

Składniki na masę:
500 g orzechów nerkowca,
1 puszka mleczka kokosowego wcześniej schłodzonego przez 12h w lodówce (dodajemy tylko część stałą z tego mleczka),
5 łyżek podgrzanego oleju kokosowego,
2 łyżki cukru lub ksylitolu,
sok z jednej cytryny.
Orzechy nerkowca wcześniej namoczone na 12h blendujemy na początku same, później wraz z pozostałymi składnikami na jednolitą i kremową masę.

Składniki na zewnętrzną część:
0,5l soku jabłkowego,
400 g świeżych lub mrożonych owoców,
5 g agaru.
Gotujemy sok jabłkowy, dodajemy rozmieszany z wodą agar. Na koniec wrzucamy owoce. Kiedy wszystko delikatnie się schłodzi wlewamy całość na masę nerkowców.
Sernik umieszczamy w lodówce. Najlepiej smakuje na następny dzień.

 

Wegańskie zakupy na