Alla carbonara

Porcja dla 2-3 osób.

Składniki:

400 g makaronu Tagliatelle (skład wegański),
1 kostka tofu wędzonego,
4 łyżki oleju do podsmażenia tofu,
1/2 pokrojonej papryczki chili, 
 4 ząbki czosnku, 
pęczek posiekanej drobno natki pietruszki,
gałązka świeżego rozmarynu,
200 ml śmietanki kokosowej lub sojowej np. Cocomas,
alternatywa tartego parmezanu,
Przyprawy: sól, pieprz, sos Tamari, mielony czosnek,
 4 -5 łyżek oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Tofu wędzone kroimy w kostkę i smażymy na rumiano (skwarki). Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek na bardzo wolnym ogniu, dodajemy 1/2 papryczki chili, następnie rozgniecione ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu. Wszystko przez około 5-10 minut rozgrzewamy, ale nie smażymy. Istotne aby ogień był bardzo mały. Składniki nie mogą się przypiec, natomiast powinien wydobyć się z nich aromat. Makaron gotujemy al-dente. W szklance mieszamy śmietankę z sosem Tamari, solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy tartą alternatywę parmezanu. Kiedy makaron jest już gotowy wrzucamy go na patelnię z chili, czosnkiem i rozmarynem, następnie dodajemy podsmażone tofu i wszystko zalewamy wcześniej przygotowaną śmietanką oraz drobno posiekaną zieloną pietruszką. Wszystko to robimy już na dużym ogniu i nie za długo. Posypujemy delikatnie mielonym czosnkiem i alternatywą parmezanu. 

 

Wegańskie zakupy na