Tortilla

Składniki:

8 placków pszennych do tortilli,
3 szt. czerwonej papryki,
2 szt. żółtej papryki,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
1 cukinia,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka białej fasoli,
ok. 200 ml sosu pomidorowego,
alternatywa sera do posypania,
mieszanka przypraw meksykańskich,
inne przyprawy w/g uznania np. chili, sól, cynamon, curry.

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek razem ze zgniecionym i posiekanym czosnkiem. Paprykę kroimy na paseczki o grubości 1,5 cm i dodajemy do cebuli. Następnie kroimy cukinię razem ze skórką w kostkę i wrzucamy do reszty składników. Doprawiamy przyprawami i mieszamy. Wszystko podlewamy odrobiną wody oraz sosem pomidorowym (100-150 ml) i dusimy do momentu, aż papryka będzie miękka i woda odparuje. Ważne, aby na patelni zrobił się lekki sosik (podczas faszerowania placki nie nasiąkną wodą i będą smaczniejsze). Na koniec dodajemy dobrze opłukaną fasolkę i wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy placki, układamy je w naczyniu do zapiekania, polewamy delikatnie sosem pomidorowym, posypujemy mieszanką przypraw meksykańskich, alternatyą sera i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Wegańskie zakupy na