Szarlotka bez pieczenia

Cecha: 

 

Składniki:

1 -1,5 l musu jabłkowego* (najlepiej użyć kwaśnych jabłek),
2 - 3 świeże jabłka,
10 g agaru,

100 - 200 g wegańskich kruchych ciastek,
1/2 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli,
cytryna,
1 - 2 łyżki oleju kokosowego,

 

Przygotowanie:

Spód formy na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia natomiast boki lekko posmarować olejem kokosowym.

Gotowe ciastka pokruszyć, dodać sok z jednej cytryny, olej kokosowy w postaci płynnej, szczyptę soli, cynamon i wszystko dokładnie zblendować. Gotową masę wyłożyć na spód formy i włożyć do lodówki.

Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. 
Mus jabłkowy wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Należy uważać ponieważ jabłka bardzo pryskają:) Do musu dodać pozostałe świeże jabłka pokrojone w kostkę i co jakiś czas dokładnie mieszać. 

Agar rozrobić z gorącą wodą w ilości 1/3 szklanki i dodać do gorącej masy jabłkowej. Gotować całość kilka minut i jednocześnie co jakiś czas mieszać.

Gotową i gorącą masę wylać na wcześniej przygotowany spód ciasta. Studzimy i przechowujemy w lodówce. Opcjonalnie można polać szarlotkę gorzką czekoladą rozpuszczoną z odrobiną oleju kokosowego.

 

Użyłam wcześniej przesmażonych i zawekowanych jabłek. Można również taki mus przygotować wcześniej. Ważne, by jabłka były po przesmażeniu również zblendowane na gładką masę i aby woda z nich odparowała. Dodać niewielką ilość brązowego cukru w przypadku jabłek kwaśnych, natomiast w przypadku słodkich zamiast cukru polecam dodać sok z cytryny.

 

Przepis dla formy na ciasto o średnicy około 17 cm.

Wegańskie zakupy na