
Ten wegański pudding chia jest prostym i szybko przygotowującym się deserem. Śmietanka kokosowa i siew chia tworzą bazę, a alternatywa jogurtu Sojade o smaku jagody dodaje słodkości. Do dekoracji wykorzystano owoce, bitą śmietanę oraz syrop daktylowy. Jest to świetna propozycja dla wegan, którzy cenią sobie pyszne i zdrowe słodkości.
Jeden z lepszych i prostych deserów, który można przygotować na każdą okazję.
Czas przygotowania: 10 min + 2-3 godziny chłodzenia w lodówce. Porcja na 4 osoby
Składniki:
400 ml śmietanka kokosowa,
6-7 łyżek chia,
alternatywa jogurtu Sojade o smaku jagody lub inny ulubiony,
opcjonalnie bita śmietanka w sprayu,
syrop daktylowy,
pokrojone lub drobne owoce (polecamy kiwi, borówkę, mango, granat, winogrona, truskawkę, maliny itd.)
mięta.
Przygotowanie:
Do mleczka kokosowego dodajemy chia i mieszamy przez 2-3 min.
Następnie rozlewany do szklanek lub innych naczyń deserowych i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz.
Po schodzeniu dodajemy alternatywę jogurtu i pokrojone owoce. Dekorujemy bitą śmietanką w spray'u, świeżą miętą i syropem.
Fajnie również pasują w tym deserze nasiona goji :)
Więcej przepisów w tej kategorii
Desery