Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Złoty napój z kurkumy

Image
Złoty napój z kurkumy vegestyl
Złoty napój z kurkumy to wegańska alternatywa na podnoszenie odporności. Rozpoczyna się od podgrzewania roślinnego napoju, do którego dodaje się kurkumę, pieprz, imbir, goździki i anyż. Po kilku minutach gotowania na niskim ogniu, dodajemy kolejno cynamon, chilli, olej kokosowy i na końcu słodzimy syropem z daktyli. Wegański napój, który jest nie tylko zdrowy, ale również pyszny i aromatyczny.

Składniki:

1 szklanka napoju roślinnego np. owsianego,
2 płaskie łyżeczki kurkumy,
3 plasterki świeżego imbiru,
1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
szczypta chili,
szczypta pieprzu, najlepiej świeżo i grubo mielonego,
2 gwiazdy anyżu,
5-7 sztuk goździków,
1/2 łyżeczki oleju kokosowego,
1 łyżeczka syropu z daktyli.

*Jeżeli mamy świeżą kurkumę najlepiej obrać ją ze skórki i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Trzeba robić to najlepiej w rękawiczkach i ostrożnie, ponieważ bardzo farbuje.

Przygotowanie:

Rozgrzewamy alternatywę mleka w małym rondelku. Najpierw wrzucamy: kurkumę, pieprz, imbir, goździki, gwiazdki anyżu. Gotujemy na bardzo małym ogniu kilka minut i dodajemy pozostałe składniki. Na koniec słodzimy syropem z daktyli i gotowe. Możemy przelać przez sitko do kubeczków. Porcja na dwa małe kubeczki.

* Złote ,,mleko" to ultrazdrowy ajurwedyjski napój. Przypisuje mu się korzystny wpływ między innymi na: podnoszenie odporności, zwalczanie infekcji, oczyszczanie organizmu, uspokojenie i wyciszenie, budowę kości i elastyczność stawów. Napój jest ponoć świetnym antyoksydantem i zwalcza komórki nowotworowe. Polecany przy infekcjach, osłabionej odporności i ogólnym osłabieniu.

Więcej przepisów w tej kategorii

Napoje i koktajle

Podobne przepisy