Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Boczniaki z żurawiną i rodzynkami

Image
Słoik i miseczka z wegańskimi grzybami, dekoracja z gałązki, styl vegestyl.
Ten wegański przepis na boczniaki z żurawiną i rodzynkami jest bogaty w unikalne smaki. Składniki obejmują świeże boczniaki, soczyste rodzynki sułtańskie, suszoną żurawinę oraz aromatyczne zioła i przyprawy. Idealny dla miłośników kuchni roślinnej!

Składniki:

250 g boczniaków,
1 cebula,
garść rodzynków sułtańskich,
garść suszonej żurawiny,
2-3 listki laurowe,
gałązka świeżego rozmarynu,
olej słonecznikowy,
pieprz, sól, ziele angielskie, pieprz mielony oraz w ziarenkach,
ocet,
sos Tamari.

Przygotowanie:

Boczniaki wycieramy ręcznikiem papierowym i dusimy z niewielką ilością oleju oraz dodatkiem sosu Tamari. Cebulkę kroimy w krążki i delikatnie ją solimy oraz skrapiamy octem. Gotowe boczniaki przekładamy do słoika, dodajemy przyprawy, zioła, cebulę, żurawinę oraz rodzynki. Słoik szczelnie zakręcamy i marynujemy minimum 1 dzień w chłodnym miejscu. 

Więcej przepisów w tej kategorii

Przystawki