Image

Przepis na wegańskie, chrupiące kwiaty cukinii w cieście na bazie mąki z ciecierzycy. Do przygotowania smakowitej przekąski używa się również mąki pszennej, soli, pieprzu, syropu i oleju ryżowego. Danie możemy podawać samodzielnie lub z sosem.
Składniki:
15-20 kwiatów cukinii,
4 pełne łyżki mąki z ciecierzycy,
3 łyżki mąki pszennej,
sól,
pieprz,
woda,
1 łyżeczka dowolnego syropu,
olej do smażenia (najlepiej ryżowy).
Przygotowanie:
Z mąki z ciecierzycy, pszennej, syropu, soli i pieprzu robimy ciasto odrobinę bardziej gęste, jak na naleśniki. Świeże kwiaty cukinii zanurzamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Olej ryżowy jest delikatny i nie wsiąka mocno w ciasto. Kiedy kwiaty są pięknie zarumienione, wykładamy je na ręcznik papierowy.
* Kwiaty można podawać z różnego rodzaju sosami, samodzielnie jako przekąskę lub z innymi daniami.
Więcej przepisów w tej kategorii
Przystawki