Image

Spróbuj wegańskiego wymysłu z nutą orientu - fasolki szparagowej z jarmużem! Intensywnie zielone składniki, jak 600g fasolki szparagowej i 150g jarmużu, idealnie komponują się ze smakiem 2-3 ząbków czosnku. Aromat potrawy podkręcają użyte przyprawy: sól, pieprz oraz ostrzejsza dla smakoszy - papryczka chili. Dla odważniejszych proponujemy posypać całość płatkami drożdżowymi oraz uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Na koniec dla wyglądu, dodajemy dekoracyjnych czarnych oliwek i pomidorków koktajlowych.
Składniki:
600 g fasolki szparagowej,
150 g jarmużu,
2 łyżki dowolnego oleju,
2-3 ząbki czosnku,
przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili,
płatki drożdżowe do posypania,
pestki dyni lub słonecznika,
pomidorki koktajlowe i czarne oliwki dekoracyjnie.
Przygotowanie:
Fasolce ucinamy końce i gotujemy ją w lekko osolonej wodzie.
Na patelni z dodatkiem oleju i wody dusimy jarmuż wraz ze zgniecionym i posiekanym czosnkiem oraz przyprawami.
Długość duszenia zależy od indywidualnych preferencji.
Gdy fasolka jest już gotowa, układamy ją na talerzu, następnie jarmuż i posypujemy całość płatkami drożdżowymi oraz uprażonymi pestkami dyni. Dekoracyjnie czarne oliwki i pomidorki koktajlowe.
Więcej przepisów w tej kategorii
Sałatki i surówki