Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Fasolka szparagowa z jarmużem

Image
Fasolka szparagowa z jarmużem vegestyl
Spróbuj wegańskiego wymysłu z nutą orientu - fasolki szparagowej z jarmużem! Intensywnie zielone składniki, jak 600g fasolki szparagowej i 150g jarmużu, idealnie komponują się ze smakiem 2-3 ząbków czosnku. Aromat potrawy podkręcają użyte przyprawy: sól, pieprz oraz ostrzejsza dla smakoszy - papryczka chili. Dla odważniejszych proponujemy posypać całość płatkami drożdżowymi oraz uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Na koniec dla wyglądu, dodajemy dekoracyjnych czarnych oliwek i pomidorków koktajlowych.

Składniki:

600 g fasolki szparagowej,
150  g jarmużu,
2 łyżki dowolnego oleju,
2-3 ząbki czosnku,
przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili,
płatki drożdżowe do posypania,  
pestki dyni lub słonecznika,
pomidorki koktajlowe  i czarne oliwki dekoracyjnie.

Przygotowanie:

Fasolce ucinamy końce i gotujemy ją w lekko osolonej wodzie.

Na patelni z dodatkiem oleju i wody dusimy jarmuż wraz ze zgniecionym i posiekanym czosnkiem oraz przyprawami.

Długość duszenia zależy od indywidualnych preferencji.

Gdy fasolka jest już gotowa, układamy ją na talerzu, następnie jarmuż i posypujemy całość płatkami drożdżowymi oraz uprażonymi pestkami dyni. Dekoracyjnie czarne oliwki i pomidorki koktajlowe.

Więcej przepisów w tej kategorii

Sałatki i surówki