Image

Ta wegańska sałatka z seitanem to doskonałe danie dla dwóch osób. Zawiera kombinację białka z seitana, szereg świeżych, zdrowych warzyw takich jak cebula, sałata, rukola, szpinak i roszponka. Dodatek kaparów, pomidorków koktajlowych, awokado, granatu i sosu sojowego Tamari dodaje intensywnych smaków, które są idealnie zrównoważone kremem balsamicznym. Lekko podsmażone składniki sprawiają, że sałatka jest idealna do natychmiastowego spożycia po przygotowaniu.
Składniki: (Porcja na dwie osoby)
200 g seitan special, (SUNFOOD)
1 cebula,
mieszanka: sałata, rukola, szpinak, roszponka (może być inna),
kapary marynowane,
10-15 sztuk pomidorków koktajlowych,
1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego,
1 awokado,
1/2 granatu,
sos sojowy - sos Tamari,
krem balsamiczny.
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy cebulkę z seitanem.
Kiedy całość się zarumieni, podlewamy delikatnie sosem sojowym.
Na talerzu najpierw układamy mieszankę zielonych liści, dodajemy podsmażonego seitana i kolejno układamy pomidorki, pokrojone awokado, kapary, pieprz, granatu. Na koniec polewamy całość kremem balsamicznym.
Sałatka nadaje się do spożycia zaraz po przygotowaniu.
Więcej przepisów w tej kategorii
Sałatki i surówki