Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Sałatka z seitanem

Image
Sałatka z seitanem vegestyl
Ta wegańska sałatka z seitanem to doskonałe danie dla dwóch osób. Zawiera kombinację białka z seitana, szereg świeżych, zdrowych warzyw takich jak cebula, sałata, rukola, szpinak i roszponka. Dodatek kaparów, pomidorków koktajlowych, awokado, granatu i sosu sojowego Tamari dodaje intensywnych smaków, które są idealnie zrównoważone kremem balsamicznym. Lekko podsmażone składniki sprawiają, że sałatka jest idealna do natychmiastowego spożycia po przygotowaniu.

Składniki: (Porcja na dwie osoby)

200 g seitan special, (SUNFOOD)
1 cebula,
mieszanka: sałata, rukola, szpinak, roszponka (może być inna),
kapary marynowane,
10-15 sztuk pomidorków koktajlowych,
1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego,
1 awokado,
1/2 granatu,
sos sojowy - sos Tamari,
krem balsamiczny.

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy cebulkę z seitanem.

Kiedy całość się zarumieni, podlewamy delikatnie sosem sojowym.

Na talerzu najpierw układamy mieszankę zielonych liści, dodajemy podsmażonego seitana i kolejno układamy pomidorki, pokrojone awokado, kapary, pieprz, granatu. Na koniec polewamy całość kremem balsamicznym. 
Sałatka nadaje się do spożycia zaraz po przygotowaniu.

Więcej przepisów w tej kategorii

Sałatki i surówki

Podobne przepisy