Barszcz z ziemniakami

Składniki:

2 kg ekologicznych buraków,
2 średniej wielkości marchewki,
1/4 selera,
1 pietruszka,
2 ząbki czosnku,
mleczko kokosowe do zaprawienia,
naturalny jogurt sojowy (opcjonalnie),
Przyprawy: sól, pieprz, szczypta chili, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego.

Pozostałe składniki:

ziemniaki (ilość w zależności od potrzeb),
koperek lub szczypiorek do posypania ziemniaków,
oliwa z oliwek do smażenia,
1/2 kostki wędzonego tofu,
2 średniej wielkości cebule.

 

Przygotowanie:

Do 5 l garnka wlewamy około 3,5 l wody, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, obrane marchewki, pietruszkę i seler. Gotujemy kilkanaście minut. Następnie dodaję obrane i pokrojone w plastry buraki, czosnek. Gotuję do momentu, aż buraki będą miękkie, wyłączamy z gazu i odstawiam do momentu, aż barszczyk będzie chłodny. Czynność ta pozwala na wydobycie większej esencji z buraków. 
W tym momencie można zacząć gotować ziemniaki.
W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę wędzone tofu oraz cebulę. Delikatnie solimy, kiedy wszystko się zarumieni.
Barszczyk ponownie podgrzewamy, doprawiamy do smaku, dodajemy mleczko kokosowe i podajemy z ziemniakami okraszonymi cebulką i skwarkami z tofu.

*Opcjonalnie do talerza z barszczykiem można wrzucić 1 łyżkę kwaskowego naturalnego jogurtu sojowego:) 

Wegańskie zakupy na