Mix pomidorowy

Składniki:

puszka pomidorów
185 g koncentratu pomidorowego
500 g sosu pomidorowego - Passata
6 sztuk pomidorów suszonych
przyprawy: chili, pieprz, sól, szczypta cynamonu, ziele angielskie, listek laurowy,
zioła: bazylia, oregano, rozmaryn,
2 ząbki czosnku,
makaron bezglutenowy muszelki, 
koperek, lub natka pietruszki i rukola do posypania.

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy sos Passata, koncentrat pomidorowy i ok. 2 szklanek wody. Dodajemy wszystkie przyprawy (dzięki chili zupa jest rozgrzewająca), zgnieciony czosnek i gotujemy kilka minut. Na patelni podsmażamy pomidorki z puszki, które następnie dodajemy do reszty składników. Suszone pomidorki kroimy na drobniejsze kawałki i wraz z ziołami umieszczamy w garnku. Koperek, lub pietruszka z rukolą do dekoracji. Zupę można podawać z bezglutenowym makaronem typu muszelki.

Wegańskie zakupy na