Image

Schłodzony wegański chłodnik to doskonała propozycja na gorące lato. Przepis zainspirowany alternatywą z wegańsko-wegetariańskiej restauracji w Łodzi. W składchodu wchodzą: jogurt Sojade, napój ryżowy, sałata masłowa, ogórek, granat, świeża kolendra, pieprz i sól. Przygotowanie to tylko 5 minut.
Inspiracją do zrobienia tego chłodnika była wegańsko-wegetariańskiej restauracja w Łodzi. Ciężko było wyczuć bazę chłodnika, tak więc stworzyliśmy własną :) Dobrze, aby wszystkie produkty były schłodzone.
Czas przygotowania: 5 min. Porcja na 2 osoby.
Składniki:
125 ml alternatywy jogurtu naturalnego najlepiej marka Sojade,
100 ml napoju ryżowego naturalnego,
2-3 listki sałaty masłowej,
1 ogórek pokrojony w kostkę,
4 łyżki granatu,
Przyprawy:
świeża kolendra,
pieprz i sól,
świeży koperek.
Jogurt mieszamy z napojem ryżowym. Dodajemy pozostałe, wcześniej pokrojone składniki. Doprawiamy solą, pieprzem. Smacznego!
Więcej przepisów w tej kategorii
Zupy