Przejdź do treści
  • Znaleziono 233 przepisy

← Powrót

Makaron w alternatywie feta

Image
Makaron w alternatywie feta vegestyl
"Wege obiad z makaronem i alternatywą feta. Przepis zawiera również świeży szpinak, fasolkę cukrową oraz ser do posypki. Najlepsza opcja dla wegan!"

Składniki:

150-200 g dowolnego makaronu,
200-250 g alternatywy sera feta,
50 g dowolnego sera do posypania,
gałązka pomidorków koktajlowych,
gałązka rozmarynu,
100-150 g fasolki cukrowej,
200-300 g świeżego lub mrożonego szpinaku,
przyprawy: sól, pieprz, chili,
1-2 łyżeczki dowolnego oleju.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al-dente w lekko osolonej wodzie.

Na patelni z dodatkiem odrobiny oleju i wody dusimy pod przykryciem fasolkę cukrową. Powinna być jeszcze chrupiąca.

W ten sam sposób przygotowujemy szpinak. W obu przypadkach dodajemy sól, do szpinaku jeszcze chili i pieprz. Kiedy makaron jest gotowy, przekładamy go do naczynia, w którym będziemy zapiekać i posypujemy pokrojoną w kostkę alternatywą fety.  

Następnie wrzucamy fasolkę cukrową, szpinak, gałązkę rozmarynu. Delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe i posypujemy jeszcze innym startym na drobnych oczkach serem.

Zapiekamy w piekarniku przez ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Więcej przepisów w tej kategorii

Dania główne

Podobne przepisy