
Wegańskie naleśniki owocowe przygotowane z mąki pszennej, roślinnego mleka/wody, oleju, soli i cukru waniliowego. Napełniane jednym z ulubionych owoców, np. gruszką czy truskawką, i posypane bitą śmietaną. Na koniec dodany akcent w postaci powideł i odrobiny mięty. Idealne na słodki, wegański posiłek.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej typ 550,
przegotowana woda lub mleko roślinne — ilość zależy od tego czy chcemy cieniutkie, czy grubsze ciasto,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2-4 łyżki oleju.
Dodatki:
Owoce: porzeczka, gruszka, morele, truskawki itp.
bita śmietana w sprayu,
powidła z czarnej porzeczki, śliwek lub inne,
mięta,
alternatywa serka naturalnego do smarowania lub mascarpone.
Przygotowanie:
Mąkę najlepiej przesiać, dodać sól, cukier, następnie wodę lub napój roślinny pamiętając, aby cały czas mieszać.
Na koniec, dodajemy olej do ciasta. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni i najlepiej przed smażeniem pierwszego naleśnika posmarować również patelnię olejem. Naleśniki przekładamy tym, co lubimy wg uznania. Smacznego:)
Więcej przepisów w tej kategorii
Śniadania