Ciasteczka kakaowo - orzechowe

Cecha: 

Składniki:

150-200 g mąki orkiszowej typ 550,
50 g zmielonych płatków owsianych,
50 g zmielonego siemienia lnianego,
50 g zmielonych orzechów (dowolny rodzaj),
1 płaska łyżeczka soli,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
2-3 łyżki kakao,
2 łyżki pudru z ksylitolu,
dowolny syrop (użyłam agawowy),
ok. 5-6 łyżek oleju kokosowego w postaci płynnej,
ciepła woda (ilość taka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta).

* składniki zmielone zostały w małym młynku do kawy.

Przygotowanie:

Do miseczki wsypać: mąkę, płatki owsiane, siemię lniane, sól, sodę, ksylitol i wymieszać składniki. Podzielić całość na 2 części. Do jednej miseczki dodać orzechy, do drugiej kakao i do każdej z nich po połowie pozostałych składników, czyli olej kokosowy, syrop i ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić ciasto. Kiedy będzie już elastyczne każde z nich rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać ciasteczka w dowolnej formie. Tu akurat użyte zostały serduszka w 3 wielkościach. Jeżeli łączymy kolory trzeba pamiętać o delikatnym przyciśnięciu łączeń. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut.

Wegańskie zakupy na