Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Ciasteczka drożdżowe uśmiechy

Image
Ciasteczka uśmiechy vegestyl
Wegańskie ciasteczka "uśmiechy" z jabłkami i cynamonem, zagniatane z mąki, drożdży i margaryny wegańskiej. Słodkość podkreślona posypką cukru pudru.

Składniki:

350 g mąki typ 550,
50 g drożdży,
1 margaryna wegańska, 
2 łyżki sojowej alternatywy jogurtu,
1 łyżka soli, 
2 łyżki cukru,
cukier waniliowy, jeśli ma dobry skład lub wanilię,
cynamon,
cukier puder,
4-5 jabłek.


Przygotowanie:


Margarynę kroimy w kostkę. Dodajemy mąkę, sól, cukier waniliowy.

W osobnym naczyniu drożdże zasypujemy cukrem i łyżką mąki, dodajemy odrobinę wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy do reszty składników.

Ciasto zagniatamy i ostawiamy do lodówki na 30 minut.

Schłodzone wałkujemy na grubość około 4 mm. Szklanką wykrawamy kółka. Na jedną połówkę kółka układamy kawałek obranego jabłka i zaginamy ciasto w pół.

Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180-200 stopni. Ciasteczka nie są słodkie, więc najlepiej posypać cukrem pudrem.

Więcej przepisów w tej kategorii

Ciasta i ciasteczka Desery

Podobne przepisy