Ciasto kruche z rabarbarem

Cecha: 

*Składniki:

1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki pszennej razowej,
150 g wegańskiej margaryny lub oleju kokosowego,
1 łyżka wegańskiej alternatywy jogurtu,
1 płaska łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
20-30 g cukru waniliowego lub dowolnego syropu,
ok. 4 łodyg rabarbaru,
budyń waniliowy,
1 szklanka roślinnej alternatywy mleka,
3-4 łyżeczki alternatywy kokosowej dla śmietanki.

Przygotowanie:

Mąki, sól, proszek, sodę, cukier, imbir, cynamon mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę lub olej kokosowy w postaci płynnej, alternatywę jogurtu i zagniatamy dokładnie ciasto. W razie potrzeby można dodać odrobinę letniej wody. Kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione wykładamy nim dno okrągłej formy pokrytej wcześniej papierem do pieczenia. Zostawiamy 1/4 z ciasta i tworzymy wałeczki, którymi wykładamy brzegi formy. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

W tym czasie gotujemy budyń przy użyciu tylko jednej szklanki alternatywy roślinnej mleka. Po ugotowaniu dodajemy ok. 3 łyżek gęstej części śmietanki kokosowej (użyłam Cocomas) i dokładnie mieszamy. Budyń odkładamy i przykrywamy ściereczką.

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na równe, ustawione pod kątem kawałki.  Po upieczeniu wyciągamy ciasto, wykładamy masę budyniową, a następnie mozaikę z rabarbaru i ponownie wkładamy do piekarnika na około 40 minut  w temperaturze 180 stopni. 

*Masę budyniową mieszać dokładnie i energicznie łyżką. Jeżeli użyjemy miksera budyń zrobi się zbyt lejący. Ciasto nie zawiera wiele cukru, więc można ewentualnie dodać.

 

Wegańskie zakupy na