Pistacjowa Babka
Składniki na ciasto:
ok. 450 g mąki pszennej typ 550,
ok. 25 g świeżych drożdży,
1 cukier waniliowy,
1 płaska łyżka soli,
ok. 30-40g cukru trzcinowego,
ok. 200 ml alternatywy mleka (sojowe, ryżowe),
50 g oleju ryżowego lub rzepakowego,
zielony barwnik BIOVEGAN,
200 g zgniecionych pistacji (garść pistacji odkładamy do posypania),
100 g rodzynek,
1 łyżka suszonych płatków róży do dekoracji.
Składniki na lukier:
ok. 2/3 szklanki cukru pudru,
sok z cytryny,
1 łyżka mleka roślinnego,
1/2 łyżeczki zielonego barwnika BIOVEGAN
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ucierając lukier i polewamy nim ostudzone ciasto.
Przygotowanie:
Na początku robimy rozczyn: mieszamy drożdże, 2 łyżeczki cukru, podobnie mąki pszennej i ciepłą alternatywę mleka. Użyłam w tym przepisie ryżowego. Odstawiamy na ok. 15 minut.
Pozostałą część mleka delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier, barwnik zielony, olej i dokładnie mieszamy. Do osobnej miseczki przesiewamy dwukrotnie mąkę przez sitko, dodajemy sól i łączymy z pozostałymi składnikami, czyli mlekiem i rozczynem zagniatając ciasto. Jeżeli istnieje taka potrzeba podczas zagniatania można zwilżyć sobie dłonie olejem.
Gotowe ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę, dodajemy rodzynki z pistacjami. Gotowe ciasto ponownie odkładamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180-190 stopni przez ok. 45 minut. Ostudzone polewamy lukrem i dekorujemy.