Przejdź do treści
  • Znaleziono 233 przepisy

← Powrót

Babka drożdżowa z różanym lukrem

Image
Babka drożdżowa z różanym lukrem vegestyl
"Wegańska babka drożdżowa z nietypowym lukrem różanym. Do jej wykonania używamy mąki, drożdży, cukru trzcinowego i roślinnej alternatywy dla mleka. Ciasto udekorowane pistacjami."

Składniki:

ok. 500 g mąki pszennej typ 550,
ok. 25 g świeżych drożdży,
1 cukier waniliowy,
1 płaska łyżka soli,
ok. 40 g cukru trzcinowego,
ok. 200 ml alternatywy mleka (sojowe, ryżowe),
50 g oleju ryżowego lub rzepakowego,

Składniki lukru:

ok. 1/2 szklanki cukru pudru,
sok z 1 cytryny,
5 - 6  łyżek suszonych płatków róży.

Pozostałe składniki:

kolorowa posypka do tortów,
orzechy pistacjowe.

 

Przygotowanie:

Na początku robimy rozczyn: drożdże, 2 łyżeczki cukru, podobnie mąki pszennej i ciepłą alternatywę mleka. Użyłam w tym przepisie ryżowego. Odstawiamy na ok. 15 minut.

Po tym czasie dodajemy rozpuszczony w ciepłym napoju roślinnym pozostały cukier z dodatkiem oleju. Wszystko dokładnie mieszamy. 
Do osobnej miseczki przesiewamy dwukrotnie mąkę przez sitko, dodajemy sól i łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatając ciasto. Jeżeli istnieje, taka potrzeba podczas zagniatania można zwilżyć sobie dłonie olejem. 
Gotowe ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę. 
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na 3 części, którymi wykładamy formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180-190 stopni przez ok. 30 minut.

Wystudzone babki pokrywamy różanym lukrem, posypką i orzechami pistacjowymi.

 

Więcej przepisów w tej kategorii

Ciasta i ciasteczka Desery