
Wegańska Panna Cotta z wiśniową frużeliną
Składniki:
1 puszka mleczka kokosowego,
100 ml dowolnego napoju roślinnego,
2 łyżeczki agaru,
1 łyżeczka mąki ryżowej,
1 laska wanilii,
mała szczypta soli,
2-3 łyżki dowolnego syropu lub ksylitol czy cukier (osłodzić według własnego uznania)
Składniki na Frużelinę wiśniową:
200-300 g mrożonych lub świeżych wiśni.
syrop, cukier lub ksylitol według uznania,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy mleczko kokosowe z dodatkiem szczypty soli, cukru i agaru, który dobrze wcześniej wymieszać d odrobiną mleczka. Gotujemy kilka minut.
100 ml napoju roślinnego mieszamy z łyżeczką mąki ryżowej i dodajemy do pozostałego gotującego mleczka kokosowego. Mieszamy i jeszcze kilka minut gotujemy.
Zlewamy do 4 foremek i studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce.
Frużelinę przygotowujemy tak jaki kisiel, ale mniej gęsty:)
Gotową PANNA COTTE polewamy frużeliną, posypujemy owocami i gotowe:)