Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Zupa ogórkowa

Image
Zupa ogórkowa vegestyl
Przepis na wegańską zupę ogórkową, która zawiera kiszone ogórki, marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki. Zupa doskonale zbalansowana, wykończona mleczkiem kokosowym, na pewno zachwyci smakiem każdego weganina.

Składniki:

6 - 8 ogórków kiszonych ( 2-3 sztuki z nich obrane również ze skórki),
2 - 3 średnie marchewki,
1 pietruszka korzenna,
1/4 selera korzennego,
3 ziemniaki,
mleczko kokosowe do zabielenia,
pęk kopru,
2 ząbki czosnku,


Przyprawy: sól, pieprz, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 3 szt. ziela angielskiego, 2 listki laurowe.

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy do garnka z gotującą wodą. Dodajemy pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek zgnieciony i rozdrobniony. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą praktycznie rozgotowane i wtedy dopiero wrzucamy ziemniaki na kilka minut.

Rozgotowana marchewka daje lekkiej słodkości:) Na koniec dodajemy ogórki kiszone również starte na grubych oczkach, solimy, wrzucamy kurkumę dla koloru i posiekany koper. Zupę zabielamy śmietanką lub mleczkiem kokosowym, wcześniej zahartowanym lub dodanym już na talerzu. 

Więcej przepisów w tej kategorii

Dania główne Zupy
Tags

Podobne przepisy