
Zupa szczawiowa, delikatnie kwaskowy smak z dodatkiem tofu.
Szczawiowa – wersja wegańska
Składniki:
1 cebula
4–5 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1–1,5 cm
1 mała marchewka, pokrojona w kostkę
1/4 korzenia selera, drobno pokrojonego
1 pęczek świeżego szczawiu
1–2 szklanki bulionu warzywnego
50–100 ml śmietanki roślinnej
2–3 ząbki czosnku
Olej do smażenia
3–4 listki laurowe
Kilka ziaren ziela angielskiego
Pieprz, sól do smaku
Opcjonalnie (à la jajko z tofu)
1/2 kostki tofu
1/2 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki płatków drożdżowych
100 ml wody
1–2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie zupy:
Na oleju podsmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj pokrojony seler i chwilę smaż razem.
Przełóż warzywa do garnka, dodaj bulion, pokrojone ziemniaki i – uzupełnij wodą tak, by warzywa były przykryte.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj ok. 10 minut.
Dodaj marchewkę i pokrojony czosnek. Gotuj dalej do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Możesz rozgnieść kilka kawałków ziemniaków, aby zupa była bardziej kremowa.
Dodaj posiekany szczaw, gotuj jeszcze przez 2 minuty.
W osobnym naczyniu wymieszaj śmietankę roślinną z kilkoma łyżkami gorącej zupy (żeby się nie zważyła), a następnie wlej ją do garnka.
Przygotowanie à la jajka z tofu (opcjonalnie):
Na rozgrzanym oleju podsmaż rozgniecione tofu.
Dodaj czarną sól, kurkumę i płatki drożdżowe.
Wlej 100 ml wody, dokładnie wymieszaj i smaż na średnim ogniu, aż woda odparuje, a tofu się lekko podsmaży.
Podanie:
Zupę podawaj gorącą, udekorowaną „à la jajkiem” z tofu.