Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Chili con carne

Image
Chili con carne vegestyl
Na temat powstania chili con carne istnieje wiele legend historii. Jedną bardziej znaną jest opowieść o losach hiszpańskiej zakonnicy, która miała wizje. Jej duch opuszczał ciało i wędrował, aby głosić i popularyzować chrześcijaństwo wśród Indian. Po powrocie z jednej z takich wypraw jej duch zapisał pierwszy przepis na chili con carne. Miała go otrzymać od pogan:)

Składniki: (4 porcje)

3 łyżki oliwy z oliwek,
2 średniej wielkości cebule,
3 ząbki czosnku,
2/3 szklanki granulatu sojowego,
1 szklanka pulpy pomidorowej,
2-3 pomidory,
4 czerwone papryki,
1 mała cukinia,
1 puszka czerwonej fasoli,
Opcjonalnie kukurydza.

Przyprawy:
Chili, 1 łyżka zmielonego kuminu, papryka czerwona, 5 łyżek sosu sojowego, 1 płaska łyżeczka cynamonu, pieprz świeżo mielony, opcjonalnie kolendra.

 

Przygotowanie:

Na głęboką patelnię, na oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy zgnieciony czosnek, chili, kmin rzymski. Smażymy wszystko, mieszając przez minutę. Następnie wsypujemy granulat i dokładnie mieszamy.

Zmniejszamy płomień do minimum i kolejno dodajemy skrojone w kostkę pomidory, po 2-3 minutach pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Wszystko dusimy na minimalnym ogniu, pod przykryciem pilnując, aby nic się nie przypaliło.

Podlewamy pulpą pomidorową i doprawiamy sosem sojowym oraz pozostałymi przyprawami do smaku.  Na koniec dodajemy czerwoną fasolkę z puszki wcześnie dokładnie wypłukaną.

Podajemy z ryżem, pieczywem, guacamole…

Więcej przepisów w tej kategorii

Dania główne

Podobne przepisy