Gulasz z pieczarkami

Składniki:

1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
1/2 szklanki zielonej soczewicy,
1-2 cebule,
3-4 ząbki czosnku,
400 g pieczarek,
1/2 selera korzennego,
1-2 marchewki,
zielona pietruszka,
olej do smażenia,
przyprawy: sos Tamari, pieprz, chilipapryka, listki laurowe, ziele angielskie, kminek.

Przygotowanie:

Soczewicę dokładnie płuczemy i gotujemy z wodą. Wrzucamy pokrojony w kostkę seler, marchewkę, zgnieciony i posiekany czosnek oraz przyprawy. Na patelni podsmażamy cebulę i pokrojone pieczarki, które dodajemy do garnka z soczewicą. Całość posypujemy zieloną pietruszką. Gulasz można jeść samodzielnie, ale również fajnie smakuje z dodatkiem ulubionych kasz. 

* Można użyć jednego rodzaju soczewicy.

Wegańskie zakupy na