Przejdź do treści
  • Znaleziono 233 przepisy

← Powrót

Gulasz z soczewicą i pieczarkami

Image
Gulasz z pieczarkami - vegestyl
Gulasz z pieczarkami to pyszny, wegański przepis, który zawiera m.in. soczewicę, pieczarki, seler, marchewkę. Do przyprawienia stosujemy czosnek, pieprz, chili i wiele innych. Można go zjeść samodzielnie czy z kaszą.

Składniki:

1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
1/2 szklanki zielonej soczewicy,
1-2 cebule,
3-4 ząbki czosnku,
400 g pieczarek,
1/2 selera korzennego,
1-2 marchewki,
zielona pietruszka,
olej do smażenia,
przyprawy: sos Tamari, pieprz, chili, papryka, listki laurowe, ziele angielskie, kminek.

Przygotowanie:

Soczewicę dokładnie płuczemy i gotujemy z wodą. Wrzucamy pokrojony w kostkę seler, marchewkę, zgnieciony i posiekany czosnek oraz przyprawy. Na patelni podsmażamy cebulę i pokrojone pieczarki, które dodajemy do garnka z soczewicą. Całość posypujemy zieloną pietruszką. Gulasz można jeść samodzielnie, ale również fajnie smakuje z dodatkiem ulubionych kasz.

* Można użyć jednego rodzaju soczewicy.

Więcej przepisów w tej kategorii

Dania główne

Podobne przepisy