Papryczki faszerowane

Porcja dla 2 osób.

Składniki:

2 papryki,
50 g granulatu sojowego,
1 cukinia,
1 cebula,
1/2 szklanki ryżu,
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
sos Tamari,
przyprawy: czarny pieprz, papryka słodka, ziele angielskie,
1 gałązka świeżego rozmarynu,
2 gałązki selera naciowego.

Przygotowanie:

Ryż gotujemy na wolnym ogniu w 1 szklance wody.

Farsz: cebulkę podsmażamy na rumiano, dodajemy wcześniej namoczony w wodzie granulat sojowy, następnie koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy. Dusimy kilka minut. Mniej więcej połowę odkładamy, natomiast do pozostałej części dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i ryż. Mieszamy i faszerujemy papryczki. Przekładamy je do naczynia w którym będziemy zapiekać i polewamy pozostałą częścią sosu. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Smacznego. 

 

 

Wegańskie zakupy na