Risotto z pieczarkami i groszkiem

Składniki: (porcja na 2 osoby)

1,5 szklanki ryżu do risotto (ewentualnie do sushi),
150-200 g pieczarek,
1 szklanka mrożonego zielonego groszku,
1 duża cebula,
4 ząbki czosnku,
ok. 1,5 szklanki bulionu,
ok. 100 ml białego wytrawnego wina,
oliwa z oliwek,
pęk zielonej pietruszki,
przyprawy: pieprz, sól czarna himalajska, sos sojowy Tamari, chili, kurkuma, 2 łyżki płatków drożdżowych.

Przygotowanie:

Ryż kilkakrotnie dokładnie wypłukać. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, zgnieciony czosnek i po kilku minutach dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy woda z pieczarek odparuje wrzucamy ryż. Delikatnie podsmażamy. Dodajemy przyprawy i białe wino w temperaturze pokojowej. Co kilka minut mieszamy i podlewamy bulionem do momentu, aż ryż będzie miał odpowiednią konsystencję. Zielony groszek dodać w końcowej fazie podobnie jak zieloną pietruszkę.

* Przed podaniem można również dodać około 2 łyżek alternatywy śmietanki sojowej i wymieszać.

Wegańskie zakupy na