Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Image
Syrop z kwiatów czarnego bzu - vegestyl
Ten wegański przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu to perfekcyjny domowy lek na przeziębienia i sposób na wzmocnienie odporności w zimie. Delikatny aromat i wyjątkowy smak sprawiają, że jest też idealną bazą do letniej lemoniady. Składniki obejmują kwiaty bzu, wodę, cukier trzcinowy lub ksylitol, oraz świeży sok cytrynowy. Ale pamiętaj, kwiaty i owoce czarnego bzu muszą być poddane obróbce termicznej lub suszone, aby uniknąć szkodliwych substancji.

Składniki:

35 - kwiatów czarnego bzu,
2 l wody,
600 g cukru trzcinowego lub ksylitolu,
sok z 4 cytryn.

Przygotowanie:

Zerwane kwiaty rozkładamy na około godzinę na lnianej ściereczce, aby pozbyć się robaków.
Kwiaty obrywamy, oddzielając od gorzkich łodyg do garnka i zalewamy wrzątkiem na około 12 godzin. Można użyć nożyczek.
Tak przygotowany wywar odcedzamy, dodajemy cukier. Mieszamy oraz czekamy, aż się zagotuje i wlewamy sok z cytryny. 
Gorący syrop przelewamy bezpośrednio do wyparzonych butelek.

*Kwiaty i owoce czarnego bzu należy poddać obróbce termicznej  lub suszeniu ze względu na szkodliwe substancje. Zawierają sambunigrynę i prunazynę.


Syrop z kwiatów czarnego bzu jest dobry na przeziębienia i wzmocnienie odporności w okresie zimowym. W naszym domu służy jednak przede wszystkim, jako podstawa do lemoniady na gorące dni. Aromat i smak wyjątkowy.

Więcej przepisów w tej kategorii

Napoje i koktajle Przetwory