Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Paprykarz

Image
Paprykarz vegestyl
"Wegański paprykarz, gotowany na bazie ryżu basmati, marchewki, selera, cebuli i suszonych pomidorów. Wzbogacony smakiem nori oraz pikantnymi przyprawami."

Składniki:

1/2 szklanki ryżu ( najlepiej basmati ),
1 koncentrat pomidorowy,
3 średnie marchewki,
1/4 selera korzennego,
4 łyżki płatków nori,
2-3 średnie cebule,
2 sztuki suszonych pomidorów w oleju,
olej do smażenia,
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, szczypta chili, 3 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, kolendra.

Zamiast płatków nori można użyć zmielonych arkuszy do sushi.

Przygotowanie:

Ryż dokładnie płuczemy kilka razy i gotujemy, mniej więcej w szklance wody dokładnie sprawdzając, aby nie był zbyt rozgotowany.

Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i dodajemy starte na grubych oczkach marchewki, seler, suszone pomidory drobno pokrojone oraz przyprawy. Podsmażamy. W razie potrzeby podczas duszenia podlewamy delikatnie wodą.

Całość posypujemy zmielonymi płatkami nori, dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.

Więcej przepisów w tej kategorii

Pasty i pasztety

Podobne przepisy