
Wegańska sałatka z buraków i czerwonej papryki przechowywana w słoikach, idealna jako zdrowy dodatek do posiłków. Przygotowana z ekologicznych składników, zalewy na bazie octu, cukru trzcinowego i aromatycznych przypraw.
Składniki:
5 kg buraków najlepiej ekologicznych,
1 kg czerwonej papryki,
4 średnie cebule,
Przyprawy do słoika: ziele angielskie (3 szt.), pieprz kolorowy w ziarenkach (4 sztuki) listek laurowy,
Składniki na zalewę:
2 szklanki wody,
1,5 szklanki octu,
1 szklanka cukru trzcinowego.
Przygotowanie:
Buraki ekologiczne myjemy dokładnie i gotujemy w skórce. Po ugotowaniu i ostudzeniu pozbywamy się skóry i w maszynce z odpowiednim nożykiem ( takim, jak na tarce na grubych oczkach) rozdrabniany.
Wodę z octem i cukrem zagotować. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Gotować ok. 5 minut.
Do gotowej zalewy dodać buraki i wszystko dokładnie wymieszać. Zagotować.
Buraki przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować. Słoiki dobrze zakręcamy wyparzonymi i suchymi nakrętkami i przekładamy górą do dołu, aż do całkowitego ostudzenia słoika.