Grzyby marynowane

Składniki:

ok. 3,5 - 4 kg grzybów,
2 średnie cebule,

Zalewa octowa:

12 szklanek wody,
3 szklanki octu 10%,
2 szklanki cukru,
1 łyżeczka soli.

Składniki do słoików:

plaster czerwonej papryki,
1/2 niewielkiej marchewki,
1 łyżeczka gorczycy,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 - 3 ziarenka pieprzu,
listek laurowy.

Przygotowanie:

Do wyparzonych i suchych słoików włożyć wszystkie podane składniki.

Obrane i wyczyszczone grzyby dokładnie wypłukać i te, które są większe pokroić na mniejsze kawałki. Gotować razem z cebulą około 10-15 minut.

Zalewę octową zagotować. Pozostawić na minimalnym ogniu.

Ugotowane grzyby odcedzić i włożyć do słoików w ilości około 2/3 każdego słoika. Zalać gorącą zalewą, dokładnie zakręcić i odwrócić dnem do góry. Pozostawić, aż do całkowitego wystudzenia.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Wegańskie zakupy na