Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Ogórki w zalewie curry

Image
Ogórki w zalewie curry vegestyl
Ten przepis na wegańskie ogórki w zalewie curry to fuzja klasycznych składników i egzotycznego smaku. Ogórki, cebula, seler, ocet, cukier trzcinowy, sól i różne przyprawy mieszają się razem, tworząc pyszną i pikantną przekąskę. Wegański, zdrowy i pełen smaku - idealny przepis dla wszystkich.

Składniki:

3 kg średnich ogórków gruntowych ( najlepiej kupionych do końca lipca),
2-3 cebule,
3 łodygi natki selera,
ocet,
cukier trzcinowy,
sól,
przyprawa curry, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, gorczyca.

1. Składniki słoika:

( listek selera, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 plasterki cebuli,
7 ziarenek pieprzu czarnego, 1 łyżeczka gorczycy )

2. Składniki na zalewę:

6 szklanek wody,
1,5 szklanki octu,
2 szklanki cukru,
60 g przyprawy curry,
2 łyżki soli.

Przygotowanie:

Na dnie każdego umytego i suchego słoika układamy gałązki zielonego selera naciowego, cebulę, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy. Do tak przygotowanych słoiczków włożyć umyte, obrane ze skórki i przekrojone wzdłuż na 4 części ogórki.
Do garnka wlać wodę, ocet, cukier, sól i przyprawy curry - zgotować i ostudzić. Letnią  zalewę wlewamy do słoików, tak by ogórki były zakryte. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 5 minut od zagotowania wody.  Zalewa wystarcza mniej więcej na ok. 6 słoiczków.

Więcej przepisów w tej kategorii

Przetwory