Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Orzechówka

Image
Orzechówka vegestyl
Opis: Przepis na wegańską orzechówkę! Zestaw składników zawiera 10-14 zielonych orzechów włoskich, 500 ml spirytusu i równą ilość wódki. Z orzechów, po drobnym pokrojeniu, przygotuj wywar, który odstaw na około 6 miesięcy. Idealny dla wegan szukających naturalnych leków na dolegliwości żołądkowe. Pamiętaj o umiarkowanym spożyciu!

Składniki:
10-14 orzechów włoskich zielonych, najlepiej zebranych od połowy czerwca do połowy lipca,
500 ml spirytusu 95%
500 ml wódki.

 

Przygotowanie:

Orzechy myjemy i kroimy bardzo drobno. Ja używam ostrego noża ceramicznego. Dobrze założyć rękawiczki, ponieważ orzechy bardzo farbują.

Przekładamy je do dużego słoika, zalewamy spirytusem z wódką i odstawiamy w ciemne miejsce na około miesiąc.

Następnie zlewamy wywar do butelki i możemy rozcieńczyć go dodatkowo wódką, lub bez rozcieńczania stosować jako krople. Odstawiamy na około 6 miesięcy.


Orzechówka jest bardzo dobra na różne dolegliwości żołądkowe, posiada działanie bakteriobójcze i lepiej działa bez dodatku cukru. Należy pamiętać, by nie używać jej w nadmiarze, gdyż może zaszkodzić.

 

Więcej przepisów w tej kategorii

Przetwory