Kwiaty czarnego bzu

Składniki:

6 szt. kwiatów czarnego bzu ( grube łodygi obcinamy lub omijamy w trakcie spożycia),
200g mąki z ciecierzycy,
olej do smażenia, 
przyprawy: łyżeczka curry, 1/2 kurkumy, 1/2 łyżeczki soli, 
woda - konsystencja ciasta naleśnikowego.

Przygotowanie:

Zebrane z dala od zanieczyszczeń kwiaty umieszczamy na około 30 minut na lnianej ścierce, aby pozbyć się ewentualnych robaków. 

Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, aby osiągnąć konsystencję ciasta naleśnikowego. 

Kwiaty zanurzamy w cieście i smażymy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju.

* Podana wersja jest słona, ale można również podawać w zwykłym cieście naleśnikowym na słodko. 

Wegańskie zakupy na