Pieczone placki ziemniaczane

 

Składniki:

1 kg ziemniaków,
1 mała marchewka,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki dowolnego oleju np. ryżowy, rzepakowy,
ok. 2 łyżek mąki pszennej,
sól, pieprz,

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ze startych ziemniaków odcisnąć po kilku minutach sok, a następnie dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, posiekaną bardzo drobno cebulę i  przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Następnie dodajemy olej oraz przyprawy sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i łyżką formujemy placki. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni (wyłączony termoobieg) piekarniku około 40 minut. Ponieważ placki pieczone są bardziej suche niż smażone w głębokim tłuszczu najlepiej podawać je z dodatkami ulubionych sosów.

Wegańskie zakupy na